Keukenkast indelen

Keukenkast indelen | Hoe doe je dat het handigst?

Een keukenkast indelen. Hoe doe je dat het meest handig en efficiënt? We kennen ‘m allemaal wel. Het bekende rommellaatje. Alleen kan het voorkomen dat het niet bij dit ene ‘laatje’ blijft. Hoe zorgt u nou voor de ideale indeling van uw keukenkasten en -laden? Wij geven een aantal tips om u op weg te helpen, zodat u het meeste uit uw keuken haalt, als het gaat om opbergen.

Hoe kunt u uw keuken indelen?

Natuurlijk lijkt het in eerste instantie afhankelijk te zijn van de grootte van uw keuken. Hoe u deze het handigste indeelt. Maar of het nu om een compacte of een royale keuken gaat. Iedereen kent de uitdaging van een gebrek aan opbergruimte in de keuken. En als de inhoud van een rommellade er dan ongeveer hetzelfde uitziet als de rest van keukenkastjes, zijn een paar tips wel welkom.

De eerste tip is om te beginnen met het uitzoeken van uw keukenspullen. Heeft u echt alles nodig? Of kunnen er ook spullen weg of een andere plek krijgen? Plan één moment per jaar in, om eens lekker op te ruimen.

Indeling van de keukenkastjes en -laden

Een handige indeling van uw keukenkastjes en -laden is als volgt. Bedenk welke spullen u regelmatig gebruikt. Geeft deze het liefst een plek waar die het meest eenvoudig voor handen is. Denk bijvoorbeeld aan de bovenste lade of op de bovenste plank van een onderkast. Heeft u een hoge kast dan is het midden van de kast de juiste plek. Denk bijvoorbeeld aan servies, glazen, koppen of pannen.

Spullen die u minder vaak gebruikt, maar wel graag voor handen hebt, plaatst u in een bovenkast of bijvoorbeeld op de bovenste planken van uw hoge kast. Denk aan een keukenmachine of een voorraad blikken en potten. Spullen zoals schoonmaakmiddel, bewaarbakjes of textiel kunt u onderin de keukenla of keukenkast leggen.

En een andere tip is om - met name in bovenkasten, waarbij de spullen niet regelmatig worden gebruikt - de hoge en grote producten achterin te plaatsen en de kleinere producten vooraan. Zo ziet u in één oogopslag wat u in de kast heeft staan.

Ook kunt u ervoor kiezen om bepaalde zones te maken in uw keukenkasten en -laden. Denk aan pannen en kookgerei in een la bij elkaar, bij de kookplaat. Snijplanken, bewaarboxen en mengkommen bij elkaar. Het servies en de glazen bij elkaar. En de doeken, vaatwastabletten en de afwasborstel bij elkaar.

Handige opruim indelingen

Naast het praktische aspect van een handige indeling, zijn er ook functionele indelingen voor in de laden bijvoorbeeld. Denk aan een lat die bevestigd is aan de binnenzijde van de lade, waarachter de pannendeksels bij elkaar worden gehouden. Of de vakverdeling in een la zodat er van bovenaf direct overzichtelijk is waar welke attributen liggen. Ook is een achterwand functioneel te maken door te werken met verschillende planken en rekjes. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van kruidenrekjes, de keukenrol of bijvoorbeeld een standaard voor het kookboek.

 

De ideale keukenindeling gevonden?

We hebben verschillende mogelijkheden voor u opgesomd zodat u kunt nagaan wat het beste voor u werkt. De ideale keukenindeling is voor iedereen namelijk weer anders.