Keukentrends 2024

Keukentrends 2024
Van bloemenpracht tot technologische innovaties

Ontdek de keukentrends van 2024. Onze ontwerpster Daniëlle Meijer leidt u door de nieuwste trends. Ze vertelt alles over kleuren, voelbare texturen en natuurlijke tinten. Ontdek de charme van lichtere houtsoorten en het creatieve stapelen van meubelen. Daniëlle vertelt ook over de fascinatie voor bloemenprints en vintage patronen. Duurzaamheid en technologie ontbreken uiteraard ook niet, met slimme apparaten en hergebruik van materialen. Laat u inspireren en maak van uw keuken een uniek meesterwerk!

Kleurrijk contrast

Daniëlle benadrukt de explosie van kleuren in keukens dit jaar. “We zien niet alleen de zachte pasteltinten, maar ook gedurfde kleuren zoals terracotta. Zwart blijft een klassieker, maar nu zien we een verschuiving naar donkerbruin en diepblauw. De trend gaat van Scandinavisch blond tot diep Rijksmuseum-donker.”

De materialen spelen een cruciale rol in deze kleurenexplosie. “Zwart staal maakt plaats voor lichtbeton, koper en mat goud. Zwarte stalen accenten worden subtieler en drukke patronen op werkbladen en tegels winnen terrein. Het draait om het creëren van contrast tussen levendige kleuren en rustige basisstructuren.”

Diepte en texturen

De trend van diepe texturen gaat verder dan alleen visuele esthetiek; het draait om het creëren van een tastbare ervaring in de keuken. “Zo zien we de terugkeer van terrazzo, maar ook andere materialen die een ruwere, natuurlijke textuur hebben. Denk aan oppervlakken met reliëf, grove structuren en zelfs golfachtige vormen die de diepte van het materiaal benadrukken.”

De keuze voor diepe en structuurrijke texturen brengt een veelzijdige dimensie in keukenontwerpen. Het geeft u de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende oppervlakteafwerkingen, waardoor uw keuken uniek wordt en een persoonlijke touch krijgt.

Bloemenpracht en vintage

Daniëlle merkt op dat een jongere generatie geïnspireerd is door de jaren 80. “Jongeren omarmen bloemen en vintage-elementen. We zien de bloemenprints al enige tijd op behang, textiel en accessoires. Het lijkt erop dat deze Engelse stijl nu ook de keuken verovert.”

Naast bloemen ziet Daniëlle ook een opkomst van gedurfde patronen, felle kleuren en prints in keukens. “Van tegels met opvallende geometrische vormen tot keukenkastjes met gedurfde grafische prints. Het is heel speels. Het mooie is dat alles kan en mag. Je kunt deze stijl heel persoonlijk maken.”

Duurzaamheid en hergebruik

Duurzaamheid is ook in 2024 een belangrijk thema. “Vooral jongeren zijn zich bewust van wat ze kopen. Ze snuffelen op Marktplaats en zoeken naar unieke, herbruikbare items.” Ook fabrikanten richten zich steeds meer op duurzaamheid. “Materialen zoals gerecycled hout en gerecycled glas worden vaker geïntegreerd in keukenontwerpen.”

Naast hergebruik wijst Daniëlle op de trend van modulaire keukens. “Mensen willen flexibiliteit. Modulaire keukens, waarbij je gemakkelijk elementen kunt toevoegen of verwijderen, winnen aan populariteit. Het draait niet alleen om duurzaamheid, maar ook om aanpassingsvermogen.”

Technologische innovaties

“Technologie speelt een steeds grotere rol in keukenontwerp. Ook in 2024 zie je nieuwe trends”, zegt Daniëlle. “Van slimme afzuigkappen met ingebouwde Sonos-luidsprekers, tot koelkasten die je laten weten wanneer je melk op is. Ik heb zelfs gehoord dat er een app in ontwikkeling die de melk meteen in je digitale boodschappenmandje doet, hoe bizar is dat? Ook op het gebied van verlichting zien we innovatie, met verschillende systemen die zowel functioneel als decoratief zijn.”


Nude kleuren en natuurtinten

Een overkoepelende trend die overal terugkomt, zowel in interieur als mode, zijn de nude kleuren. “Natuurlijke tinten, ofwel nude kleuren, zijn een algehele trend. Van zachte aardetinten tot warme neutralen, we zien een verfijnde eenvoud die de keuken een tijdloze uitstraling geeft. Ook zandtinten zijn populair in de keukens van 2024.”

Deze kleuren vinden hun weg in verschillende elementen, van keukenkasten tot accessoires. “Nude kleuren combineren prachtig met walnoot en roodbruine materialen. Cortenstaal maakt ook een comeback, waardoor een mediterrane sfeer ontstaat. Het is een trend die zowel bij jongeren als liefhebbers van het hogere segment aanslaat.”

Lichtere houtsoorten

“Eerst zagen we veel donker hout, maar nu is er een verschuiving naar lichtere houtsoorten”, merkt Daniëlle op. “Multiplex van berken met prachtige structuren wordt populair. Deze trend van lichtere houtsoorten geeft een frisse en eigentijdse uitstraling aan de keuken.” Ook de noten/wengé-achtige houtsoorten keren terug, vertelt ze. “Deze zijn donkerder dan white wash eiken, wat we veel zagen. En dan vooral in patronen, als wandornament bijvoorbeeld, maar ook in de profilering van deuren.”

Stapelen van meubelen

Daniëlle wijst ook op het stapelen van deelstukken als een creatieve benadering. “Het stapelen van bijvoorbeeld ladenkastjes en krukjes om een soort boekenkast te creëren, is een trend die vooral door de jongere generatie wordt omarmd. Het is een knipoog naar de jaren 80, maar met een moderne twist.”


Een keuken speciaal voor u

Bent u geïnspireerd geraakt door de keukentrends van 2024? Wij wel! En we helpen u graag uw droomkeuken samenstellen. De vakmensen van Uw KeukenSpeciaalzaak begrijpen de nieuwste ontwikkelingen, hebben uitgebreide kennis en helpen u graag binnen uw persoonlijke budget. Bezoek Uw KeukenSpeciaalzaak bij u in de buurt voor inspiratie en advies. Maak een afspraak en kom langs. Wees welkom bij Uw KeukenSpeciaalzaak.