Keukenbladen, welk keukenblad past bij u?

Bij het kiezen van een keukenblad gaat het niet alleen om de kleur. Het is na de keukenapparatuur het meest belangrijke onderdeel van uw keuken. Een keukenblad wordt namelijk het meest belast. Goed om daarom stil te staan bij de keuze voor het juiste blad.

Welke keukenbladen zijn er en welk blad past bij u?

Hoe gebruikt u uw keuken en wat zijn gewoontes die u in de keuken toepast? Zomaar een paar vragen die u zichzelf eerst kunt stellen voordat u uitkomt op uw ideale keukenblad. Om u te helpen bij het beantwoorden van deze vraag, bespreken we alle voor- en nadelen van de meest toegepaste keukenbladen. Ontdek meer over een keukenblad van:

- Kunststof
- Composiet
- Keramiek
- Graniet/natuursteen
- Hout
- Rvs
- Glas

Kunststof keukenblad

Een kunststof keukenblad kan op verschillende manieren worden samengesteld maar de basis is dat het bestaat uit HPL of multiplex lagen waarbij de bovenlaag uit een harde transparante kunstharslaag bestaat. Net daaronder is een kleur of dessin met bedrukte decorlaag verwerkt die tot uiting komt en goed is afgesloten door de kunstharslaag.

 

De voordelen van een kunststof keukenblad

- Goed geprijsde keukenbladen
- Redelijke mate van hitte- en krasbestendigheid
- Hoge mate van slijtvastheid
- Grote keuze in kleurassortiment en decors
- Grote keuze aan randafwerkingen
- Eenvoudig in onderhoud

De nadelen van een kunststof keukenblad

- Hete pannen en schalen uit de oven kunnen niet op het aanrecht worden geplaatst, dit kan zorgen voor een vervorming van het blad.
- Er kan niet rechtstreeks met een scherp mes op het blad worden gesneden, dan ontstaan er krassen.

Composiet keukenblad

Een composiet keukenblad heeft qua uiterlijk veel weg van een natuurstenen blad. Composiet is een mengsel van natuursteen en hars maar heeft de vergelijkbare luxe uitstraling van een natuurstenen blad. Doordat het mengsel op deze manier wordt samengesteld wordt het blad niet poreus waardoor vlekken en vocht vrijwel geen kans krijgen. De afwerking van een composiet blad kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan gepolijst, gezoet, silt en wave.

De voordelen van een composiet keukenblad

- Het heeft een natuurlijke uitstraling
- Hoge mate van krasbestendigheid
- Redelijke mate van hittebestendigheid
- Zeer hygiënisch
- Grote keuze aan kleurmogelijkheden
- Met het juiste onderhoud gaat dit blad levenslang mee
- Een betaalbaar alternatief voor een graniet of natuurstenen blad

De nadelen van een composiet keukenblad

- Het blad kent geen hoge mate van chip vastheid. Valt er een zwaar of scherp voorwerp op het blad dan kan er eenvoudig een stukje uit het blad worden geslagen.
- Er kunnen geen hete pannen of ovenschalen op het aanrecht worden geplaatst, dan raakt het blad vervormd.

Keramiek keukenblad

Een keramiek keukenblad heeft veel raakvlakken met de eigenschappen van een composiet keukenblad. Het belangrijkste verschil is de samenstelling wat het mogelijk maakt dat hete pannen en warme ovenschalen wél rechtstreeks op het aanrecht kunnen worden geplaatst. Een keramiek keukenblad bestaat uit klei, porselein, kleurstoffen en keramische bindmiddelen dat onder hoge druk wordt samengeperst tot een sterk blad.

De voordelen van een keramiek keukenblad

- Een hoge mate van hittebestendigheid
- Zeer hoge mate van hygiëne, geen poreus oppervlak
- Hoge mate van kras- en vlekbestendigheid
- Sterk materiaal
- Hoge mate van kleurvastheid
- Naadloos geïntegreerde spoelbak plaatsing is mogelijk
- Met het juiste onderhoud gaat dit blad levenslang mee

De nadelen van een keramiek keukenblad

- Het blad kent geen hoge mate van chip vastheid. Valt er een zwaar of scherp voorwerp op het blad dan kan er eenvoudig een stukje uit het blad worden geslagen.
- Een keramiek blad is een relatief duur type keukenblad.

Graniet of natuursteen keukenblad

Een graniet of natuurstenen keukenblad is een kunstwerk op zich. Een uniek keukenblad wat niemand anders heeft omdat het gaat om een delfstof. De robuuste en expressieve uitstraling zorgen ervoor dat de keuken verder weinig opsmuk nodig heeft om een imposante indruk achter te laten.

De voordelen van een graniet of natuursteen keukenblad

- Een uniek soort keukenblad
- Hoge mate van krasbestendigheid
- Hoge mate van hittebestendigheid
- Zeer sterk materiaal
- Het is verkrijgbaar in verschillende soorten afwerkingen: gepolijst, gezoet of gebrand
- Met het juiste onderhoud gaat dit blad levenslang mee

De nadelen van een graniet of natuursteen keukenblad

- Het blad is gevoelig voor het afbreken van kleine stukjes natuursteen. Valt er een zwaar of scherp voorwerp op het blad dan kan er eenvoudig een stukje uit het blad worden geslagen.
- Het is een relatief duur type keukenblad.

Houten keukenblad

Een houten keukenblad past perfect in een landelijke of Scandinavische keukenstijl. Omdat het een tijdloos materiaal is kan het eerlijk gezegd in vrijwel ieder type keuken van meerwaarde zijn. Het brengt warmte in de ruimte en geeft een natuurlijke uitstraling.

De voordelen van een houten keukenblad

- Geeft een warme uitstraling
- Is eenvoudig te combineren met allerlei keukenstijlen
- Redelijke mate van hittebestendigheid
- Lage mate van vochtabsorptie
- Hoge mate van chipvastheid vanwege het massieve materiaal

De nadelen van een houten keukenblad

- Relatief wat onderhoud is nodig voor het behoud van dit blad
- Wordt afgewerkt met olie

Rvs keukenblad

Is hygiëne voor u erg belangrijk? Overweeg dan een rvs keukenblad. Er is niets hygiënischer dan een rvs blad. De belangrijkste elementen in de legering van rvs zijn chroom en nikkel. Het nikkel zorgt ervoor dat het materiaal roestvast is (roestvrij is het officieel niet, maar met het juiste onderhoud wel) en het chroom zorgt voor die prachtige glans.

De voordelen van een rvs keukenblad

- Het materiaal is zeer hygiënisch
- Hoge mate van watervastheid
- Hoge mate van hittebestendigheid
- Mogelijkheid tot naadloos ingelaste spoelbak

De nadelen van een rvs keukenblad

- Het materiaal is gevoelig voor krassen
- Een rvs keukenblad is relatief duur

Glazen keukenblad

Bent u op zoek naar een tijdloze keuken met een transparante uitstraling? Kies dan voor een glazen keukenblad. Het geeft een bijzondere uitstraling aan uw keuken en is te verkrijgen in diverse kleuren glas. Ook is het goed toe te passen als achterwand.

De voordelen van een glazen keukenblad

- Hoge mate van watervastheid
- Hoge mate van vlek- en hittebestendigheid
- Zeer hygiënisch materiaal

De nadelen van een glazen keukenblad

- Glas is gevoelig voor krassen
- Het blad kent een lage mate van chip vastheid. Valt er een zwaar of scherp voorwerp op het blad dan kan er eenvoudig een stukje uit het blad worden geslagen.

Stijlen keukenbladen

Hierboven zijn alle meest toegepaste keukenbladen op basis van materiaal, op een rij gezet. Naast deze materiaalsoorten wordt er ook regelmatig gevraagd om keukenbladstijlen zoals beton, marmer of houtlook.
Veel keukenbladen zijn verkrijgbaar in diverse dessins. Zo kan bijvoorbeeld beton, marmer of hout worden nagebootst en voldoet een blad toch aan alle wensen waar uw keukenblad aan moet voldoen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een keramiek keukenblad uit te voeren in een marmerlook en is een kunststof keukenblad uitvoerbaar in een houtlook keukenblad.
Met name in geval van een betonnen keukenblad is het verstandig om bijvoorbeeld te kiezen voor een composiet of keramiek keukenblad, uitgevoerd in een betonlook blad. Een echt betonnen blad moet op locatie worden gegoten omdat het anders veel te zwaar wordt en gemakkelijk kan scheuren.

Meer weten over keukenbladen?

Wilt u meer weten over keukenbladen? Of bent u benieuwd of één van onze keukenadviseurs u kan helpen bij het kiezen van het juiste keukenblad voor uw droomkeuken? Neem contact met ons op of breng een bezoek aan Uw Keukenspeciaalzaak in de buurt.