Inspiratie opdoen voor uw woonkeuken?

Inspiratie opdoen voor uw woonkeuken?

De keuken en woonkamer lopen steeds vaker in elkaar over. Eerder zochten we het al in de styling die werd doorgetrokken van de woonkamer naar de keuken om eenheid in het huis te creëren. Inmiddels heeft de keuken een centrale plek in ons huis verworven. Soms zelfs een prominente plek in de woonkamer, waar nu dan ook plek is gemaakt voor de keuken. Om te bepalen of een woonkeuken iets voor u is en met welke punten u rekening kunt houden om tot een ideale indeling voor uw nieuwe keuken te komen, helpen wij u graag op weg via deze pagina. Om te beginnen trappen we af met de voor- en nadelen van een open (woon)keuken.

De voordelen van een woonkeuken

- Iedereen in de ruimte wordt betrokken bij het koken van een maaltijd of bereiden van hapjes. Het zorgt direct voor gezelligheid.
- Het geeft een ruimtelijk gevoel aan de leefruimte doordat de open keuken in directe verbinding met de rest van de kamer staat.
- Met een jong gezin is het makkelijker om een oogje in het zeil te houden met jonge kinderen in dezelfde ruimte.

De nadelen van een woonkeuken

- Geurtjes verspreiden zich gemakkelijk door de hele woning. Ondanks een goede afzuiging is het onontkoombaar om dit niet te ruiken.
- Als er nog vuile vaat of wat spullen in de keuken op het aanrecht staan, is dit direct in het zicht wat rommelig oogt.
- Er is een lichtplan nodig voor de keuken. Als er wordt gewerkt is het prettig om goed licht te hebben. Echter is het sfeervol om in de avond, of wanneer de keuken niet in gebruik is, de sfeerverlichting in de keuken aan te zetten.

Opstelling van uw woonkeuken

Als u een woonkeuken overweegt, heeft u dan ook al nagedacht over de gewenste opstelling? Een woonkeuken leent zich vaak uitstekend voor een kookeiland omdat er dan direct contact is met anderen. Maar ook een hoekkeuken met royale eettafel is een goed idee. Uiteraard hangt dit af van de beschikbare ruimte en de manier waarop u zich door uw woonkamer en keuken beweegt. Wilt u graag zoveel mogelijk opbergruimte, of is het design vooral belangrijk?

Naast opstelling heeft de uitstraling van de keuken natuurlijk een grote invloed op de rest van de woonkamer. Door eenheid te creëren ontstaat er een prettige balans in de ruimte. Heeft u een landelijke interieur, kies dan voor een landelijke keukenuitstraling. Bijvoorbeeld met kaderdeuren en grepen op de deuren. Heeft u juist een minimalistisch en strakke woonkamer. Kies dan ook voor een moderne keuken met een strak lijnenspel.

Woonkeuken met eiland

Een veelgekozen opstelling voor een woonkeuken is er één met eiland. Het eiland wordt uitgevoerd met een spoel- of kookzone of beiden. Zo is er direct contact met de andere mensen tijdens het koken of werken in de keuken. Meestal wordt er een grote kastenwand achter geplaatst waar ruimte is voor alle benodigde keukenapparatuur en tegelijkertijd voldoende opbergruimte wordt gecreëerd. Er is plek voor een grote koelkast, één of meerdere ovens en wellicht zelfs een koffiezetapparaat, warmhoudlade en wijnklimaatkast.

Woonkeuken met bar

Naast een fijne plek om te koken en ondertussen contact te hebben met uw gezin of visite, is het ook leuk om te kiezen voor een woonkeuken met bar. Dit kan op verschillende manieren worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een keukeneiland waarop een barblad is geplaatst. Hier worden barkrukken geplaatst om gemakkelijk aan te schuiven. Maar ook kan een barblad haaks op het eiland worden geplaatst waardoor een eettafel ontstaat dat in lijn is met de rest van de keuken.

 

Woonkeukens inspiratie

Wilt u inspiratie opdoen voor woonkeukens en bent u benieuwd naar de laatste trends die daarin verwerkt zijn? Bekijk dan onze Pinterest-pagina om een goede indruk te krijgen. Maak vervolgens een afspraak bij Uw Keukenspeciaalzaak in de buurt en onze keukenadviseur gaat graag met u aan de slag om uw prachtige woonkeuken uit te tekenen en te laten realiseren.