Handige barbecue tips
Barbecue
Handige barbecue tips
Grillen, roken, bakken of langzaam garen; buiten koken wordt een feest met een barbecue in uw tuin of op uw balkon! Speciale barbecue tips en weetjes delen wij graag met u en daarom een heel barbecue artikel zodat u goed voorbereid het barbecue seizoen in kunt.
Barbecue tips
Ieder jaar circuleren er weer een aantal vragen rondom het barbecueën. Het antwoord op die veelgestelde vragen inclusief handige tips over de barbecue vindt u hier.
Moet ik de BBQ minstens een uur voordat ik ermee ga werken, al aansteken?
Ja. Het is verstandig om de BBQ al ruim van te voren aan te steken. Een goede tip is om te kijken naar de kleur van de kolen. Zijn de kolen grijs? Dan zijn ze goed verwarmd en laat nauwelijks roet los.
Afhankelijk van uw type barbecue stookt u ‘m een half uur tot een uur van te voren aan. Bij een gewone barbecue begint u op tijd door deze een half uur van te voren aan te steken. Werkt u met een keramische barbecue (een kamado) dan duurt het opwarmen soms langer en is het goed om deze een uur van te voren aan te steken.
Mag ik vlammen op de BBQ ook bestrijden met water?
Nee. Dit is zeker niet aan te raden. Er ontstaat dan enorm veel stoom met as. Daar gaat uw eten niet lekker van smaken. Laat de vlammen gewoon uitgaan. Zorg ook dat het voedsel nooit direct in contact komt met het vuur. Komen de vlammen toch wat hoger? Haal uw eten er dan af, plaats er een deksel op en laat de vlammen doven.
Kan ik het vlees vanuit de koelkast direct op de BBQ leggen?
Beter van niet. Vooral rood vlees kan beter even rusten op kamertemperatuur. Legt u het direct op de barbecue dan duurt het extra lang voordat het gaar is. Doordat de spieren gaan samentrekken wordt het dan ook droog en taai. Minder lekker dus. Wees voorzichtig in het geval van kip en varken. Haal dit niet te lang van te voren uit de koelkast. De kans op salmonella vergiftiging wordt vergroot, helemaal bij een mooie zomerse dag.
Blijft mijn vlees sappiger als ik het eerst goed dichtschroei?
Nee. Het klinkt logisch, uw vlees dichtschroeien zodat de sappen niet weglopen en daardoor het vlees mals blijft. Helaas werkt alleen niet zo. Het vocht in het vlees verdampt namelijk door de hitte waardoor het vlees uitdroogt. Hoe heter, hoe beter is dan ook geen goed advies. Probeer te variëren in hitte tijdens het garen. Start met het bakken op de hete zone en beëindig het proces op een minder hete zone.
Hoe zorg ik ervoor dat satéprikkers niet verbranden op de BBQ?
Er wordt wel eens gezegd: leg satéprikkers een half uur in het water en ze verbranden niet tijdens het barbecueën. Dit is een fabeltje. De stokjes nemen zo weinig water op, dit verdampt binnen no time. Kies daarom bij voorkeur in het geval van vlees voor metalen spiezen om uw vlees aan te rijgen. Wel kunt u satéprikkers gebruiken voor uw kip, vis of gamba-spiesjes. Deze hebben minder hitte nodig tijdens de bereiding.
Leuke barbecue feitjes
Bij deze temperatuur gaat de BBQ in Nederland aan! Herkenbaar?
8% 20 graden
17% 21 graden
34% 22 graden
51% 23 graden
67% 24 graden
91% 25 graden
In 91% van de gevallen staat de man achter de BBQ.
Gemiddeld barbecueën we zo’n 5 tot 10 keer per jaar. 10% van de Nederlanders barbecuet meer dan 10 keer per jaar. En u?
Is het barbecue, barbeque of bbq?
De juiste schrijfwijze is barbecue. Het is Amerikaans-Engels en wordt met een c geschreven. Een gebruikelijke afkorting is BBQ. Ook dit is afkomstig en overgekomen uit de Engelse taal. Dit zorgt ervoor dat mensen het woord barbeque gebruiken, maar dit is geen officiële benaming.
De oorsprong van het woord barbecue komt uit de taal van de Taino, een volk uit het Caribisch gebied: barabicu. In Europa is dit vertaald naar barbacoa met als definitie “een rooster van takken om vlees op te grillen”.
Barbecue of grill? Wat is het verschil?
Het verschil tussen barbecue en grill lijkt niet groot maar er is wel degelijk een verschil. Met grillen wordt het voedsel voor een korte tijd verhit op een grillplaat of -pan. Er is direct contact met de warmtebron. Een barbecue werkt met een rooster boven de warmtebron (gas, kolen of hout). Het voedsel wordt op het rooster geplaatst en wordt voor langere tijd langzaam gebraden of gerookt. Vrij vertaald kun je zeggen dat grillen snel barbecueën is.
BBQ schoonmaken
Een vraag die veel gesteld wordt: hoe kan ik mijn BBQ het beste schoonmaken? Wij delen de beste BBQ schoonmaak tips.
Pyrolyse
Verhit de barbecue tot 300 graden en laat het rooster goed schoonbranden. Dit proces van verhitten heet pyrolyse. Het kost even tijd om de barbecue op temperatuur te krijgen (en houden), probeer dit zo’n uur aan te houden. Het rooster zal nu zijn schoon gebrand. Neem het rooster af met een doek en het rooster ziet er weer zo goed als nieuw uit. Klaar voor het BBQ seizoen!
Dasty
Er zijn ontzettend veel speciale schoonmaakmiddelen voor het reinigen van uw barbecue op de markt. De een werkt beter als de ander en ook kan er soms een behoorlijk verschil in prijs zitten. Een goed en goedkoop alternatief is Dasty. Een ontvetter dat ideaal is voor het ontvetten van uw BBQ rooster. Zorg wel dat u uw rooster daarna goed afspoelt om geen chemisch smaakje aan uw voedsel over te houden.
Natuurlijk schoonmaakmiddel
Een natuurlijk schoonmaakmiddel is een halve citroen of halve ui. Prik dit aan uw vleesvork en wrijf hiermee het rooster schoon. Zit er veel vet op het rooster? Dan kan het een tijdrovend klusje worden waarbij het resultaat kan tegenvallen. Maar voor een tussentijdse schoonmaakbeurt in het seizoen is het prima om uw rooster schoon te houden. Voordeel is dat u niet aan de slag hoeft met chemische middeltjes. Ook kan het terwijl de barbecue nog na-smeult, dat bespaart u tijd.
Staalborstel
Het hebben van een staalborstel bij uw barbecue is altijd een goed idee. Om uw vette rooster hier volledig mee schoon te krabben is alleen wel een tijdrovend klusje. Een staalborstel is vooral handig om bij de hand te hebben om het rooster te verlossen van grote aangekoekte resten.
Kortom; wacht niet te lang met het schoonmaken van de barbecue. Doe dit nadat u klaar bent zodat de resten geen kans krijgen om aan te koeken. Wrijf het rooster eventueel daarna nog in met een beetje olie zodat het rooster vettig blijft, niet gaat roesten en het eten de volgende keer niet gemakkelijk laat aanbranden.
“Wat ligt er onder de deksel van uw BBQ?”
BergHOFF barbecue
We hebben een speciale actie onder de deksel. Bij aanschaf van een nieuwe keuken bij Uw KeukenSpeciaalzaak krijgt u de BergHOFF kamado cadeau. Grillen, roken, bakken of langzaam garen; buiten koken wordt zo echt een feest!