Wat past bij u

De ideale keukenopstelling voor uw nieuwe keuken kiezen? Waar begint u, want er is veel om uit te kiezen. In dit artikel vertellen wij u wat de ideale keukendriehoek betekent en waarom het goed is om deze in het achterhoofd te houden. U leert meer over de verschillende typen keukenopstellingen en ook handige afstanden en afmetingen vindt u terug in dit blogartikel.

Ideale keukenopstelling

Natuurlijk is uw keukenruimte bepalend voor de grootte en indeling van uw keuken. Dit is het speelveld voor de keuzes van uw keuken. Om tot een ideale keukenopstelling te komen, die past bij uw gebruik van de keuken, is het goed om de keukendriehoek uit te leggen.

Ideale keukendriehoek

De ideale keukendriehoek bestaat uit drie onderdelen: de spoelbak, de kookplaat en de koelkast. Het idee is dat deze drie onderdelen op een relatief korte afstand van elkaar zijn gepositioneerd zodat u gemakkelijk en optimaal gebruik maakt van uw keuken. Met name in een compacte keuken is dit erg zinvol, om een keuken op een prettige en comfortabele manier te gebruiken. Met de komst van grote woonkeukens en open keukens wordt het soms lastiger om de ideale keukendriehoek in de praktijk te brengen. Er wordt daarom naast de keukendriehoek ook gesproken van werkzones in de keuken.

Werkzones

Om werkzones te kunnen bepalen is het van belang om van te voren te inventariseren wat u in uw keuken wilt gebruiken. Waar voorheen ca. drie apparaten de norm waren in een keuken - kookplaat, koel-vriescombinatie en oven - wordt de set keukenapparatuur steeds verder uitgebreid. Denk nu bijvoorbeeld ook aan een inbouw koffiezetautomaat, vaatwasser, dubbele oven of magnetron, kokend waterkraan, wijnklimaatkast en warmhoudlade.

Als voorbeeld voor een handige werkzone kunt u denken aan de vaatwasser, spoelbak en prullenbak binnen handbereik. Of denk aan de kookplaat, oven en opbergruimte voor snijplanken en messen dicht bij elkaar. Bedenk wat voor u handige en veelgebruikte werkzones worden in uw nieuwe keuken.

Naast het vergroten van de apparatuurset is er ook meer behoefte aan een fijne relaxen/ of zitplek in de keuken. Denk aan een bartafel gecombineerd met een royale eettafel. Het is goed om te bedenken hoe u in uw nieuwe keuken wilt leven. Breng in kaart welke apparatuur u graag wilt toepassen in uw keuken en hoeveel zitgelegenheid u graag terug wilt zien. Dit helpt dit bij een goede positionering van de werkzones en zitgelegenheid. Oftewel, het kiezen van uw ideale keukenopstelling.

Keukenopstellingen

Er zijn grofweg een vijftal keukenopstellingen waar u uit kiest:

Keuken hoekopstelling

Kies voor een keuken hoekopstelling als u de ruimte volledig wilt benutten en veel keukenblad wilt om op te kunnen werken. Een hoekopstelling wordt ook wel L-vormige keuken genoemd. Het principe van de keukendriehoek komt hier perfect tot z’n recht. Inmiddels is het één van de meest gekozen keukenopstellingen en dat mede door de handige hoekoplossingen waardoor er geen enkele ruimte onbenut blijft. Denk aan een carrouselkast of Le Mans kast, veelal ideaal om te gebruiken voor uw pannen. Of kies voor planken waar met name spullen kunnen worden opgeborgen, die u niet altijd gebruikt maar wel in de keuken wilt bewaren.

Is er genoeg ruimte in de keuken? Dan wordt er bij een hoekkeuken ook nog wel eens gekozen voor een kookeiland. Voor nog meer werkruimte en een gezellige plek om een paar barkrukken aan te schuiven.

Keuken rechte opstelling

Een rechte keukenopstelling is ideaal als u een compacte keukenruimte heeft. Alles wat u nodig heeft past in een rechte keukenopstelling, een kookplaat, spoelbak en koelkast met eventueel een oven of magnetron. Of heeft u bijvoorbeeld één lange muur waar u graag een rustige lange keuken tegenaan wilt plaatsen? Ook dan komt een rechte keuken goed tot zijn recht. Houd rekening met uw keukenapparatuur voor het indelen van de juiste werkzones. Er moet namelijk ook voldoende werkruimte zijn om uw maaltijden te bereiden.

Keuken parallel opstelling

Een keuken met parallel opstelling leent zich vaak goed voor een afgesloten of smallere keukenruimte. Zoals de naam al doet vermoeden staan er twee rechte keukenelementen tegenover elkaar gepositioneerd in de ruimte. Wat steeds vaker wordt gekozen is een keukenelement met werkruimte en daar tegenover een hoge kastenwand. Dit type keukenopstelling biedt voldoende werkruimte en tegelijkertijd genoeg opbergruimte én is een mooie manier om verschillende keukenapparatuur in te verwerken. Denk aan een inbouwkoelkast en oven op werkhoogte.

Keuken u opstelling

De u-keukenopstelling heeft veel overeenkomsten met de parallel keukenopstelling. Dit is ook zeer geschikt voor een afgesloten of smallere keukenruimte. Een u-keuken heeft nog een extra recht keukenelement dat de parallel keukenopstelling met elkaar verbindt. Dit is mogelijk als de keuken bijvoorbeeld geen hinder ondervindt van ramen. Het biedt extra opbergruimte, vooral met behulp van de twee hoeken waar gekozen kan worden voor een carrouselkast, Le Mans kast of planken. Wilt u bijvoorbeeld liever geen bovenkasten maar wel genoeg opbergruimte? Bespreek dan of een u-keuken iets voor u is. Met veel kastruimte in de keuken waarbij uw keukenapparatuur ook gemakkelijk een plekje krijgt.

Keuken met eiland

Tot slot is een veelgekozen keukenopstelling de keuken met eiland. Hier zijn natuurlijk een aantal varianten van. Bijvoorbeeld een rechte keuken met kookeiland, een hoekkeuken met kookeiland, een hoekkeuken met schiereiland. En dan heeft u ook nog de keuze voor een eiland met een kookzone, een spoelzone, een kook- én spoelzone of enkel een eiland met werkruimte. Een keuken met eiland is vooral erg interessant als u een open keuken heeft en kiest voor een woonkeuken.

Speciale keukenafstanden en -afmetingen

Voor alle keukenopstellingen geldt dat er een aantal speciale keukenafstanden zijn waar u rekening mee kunt houden voor een ideale keukenopstelling.

Voldoende loopruimte

Zorg dat u voldoende loopruimte overhoudt in uw keuken. Plaats bijvoorbeeld een eiland niet te dicht tegen uw rechte keukenelement aan. Houd altijd minimaal één meter aan voor genoeg bewegingsruimte in de keuken.

Afmeting werkblad

Misschien is het u opgevallen dat keukens van ca. 15 jaar en ouder, naar verhouding een lager werkblad hebben dan de keukens die u nu ziet bij uw keukenspeciaalzaak. Door de jaren heen zijn wij Nederlanders langer geworden. Voor een goede ergonomische houding is daarom de hoogte van het werkblad ook bijgesteld. De stelregel is dat een werkhoogte van 90 cm ideaal is voor mensen die kleiner zijn dan 170 cm en 95 cm is ideaal voor mensen met een lengte tussen de 170 en 195 cm.

De ideale diepte van het werkblad is - vanuit ergonomisch oogpunt - 60 centimeter diep. Wilt u liever wat meer ruimte om keukenaccessoires kwijt te kunnen op het aanrecht, dan is het natuurlijk mogelijk om te kiezen voor een dieper werkblad.

Oven

Wat is de ideale hoogte voor het plaatsen van de oven? De onderkant van de oven is bij voorkeur gelijk aan het werkblad. Zo hoeft u niet onnodig te bukken bij het gebruik van uw oven.

Ontdek uw ideale keukenopstelling

Wilt u graag meer weten over de ideale keukenopstelling voor uw keuken? Breng dan een bezoek bij Uw KeukenSpeciaalzaak in de buurt. Wij adviseren u graag bij het samenstellen van uw keuken en denken graag mee zodat u kunt genieten van uw keuken, speciaal samengesteld voor u.

Vind Uw KeukenSpeciaalzaak in de buurt