Kom op stoom met gezond eten

Onszelf verwennen met lekkere en gezonde gerechten. Heerlijk en helemaal niet zo lastig als u misschien zou vermoeden. Ontdek nu met welke keukenapparatuur u zichzelf verandert in een thuis-chef-kok. Gevarieerd en gezond eten was niet eerder zo makkelijk!

Gezondere
levensstijl

We zijn ons steeds bewuster van ons voedsel. Pakjes en zakjes raken uit de gratie vanwege de vele E-nummers en via programma’s als Keuringsdienst van Waarde komen we achter opmerkelijke feiten over ons voedsel. Het zet ons aan het denken. Willen we een gezondere levensstijl voor onszelf en ons gezin? Dan is een gezond eetpatroon iets om mee te beginnen. Om vast te houden aan een gezond eetpatroon helpt het om functionele keukenapparatuur te hebben die ons hier een handje bij helpen. Om te beginnen is koken met stoom zo’n uitvinding. Een uitvinding van jaren geleden, maar deze kooktechniek is razend populair en wij leggen uit waarom.

Koken met stoom

Koken met stoom is een van de oudste kooktechnieken die er bestaat. Eerst werd er gekookt op vuur, gevolgd door het koken met stoom. De oorsprong van koken met stoom ligt in Azië (ca. 200 jaar voor Christus). Zij gebruikten hiervoor een ronde pan die op het fornuis stond en werd afgedekt met een stoompan met schuine wanden. Het voedsel wordt - gescheiden van het vocht - op die manier gegaard. Vele jaren later werd de snelkookpan geïntroduceerd. En in de jaren ‘70 werden professionele stoomapparaten ontwikkeld die uiteindelijk ook hun weg vonden naar de particuliere keuken. Nu wordt er gekozen voor inbouw stoomovens die van alle gemakken zijn voorzien. U kunt kiezen voor een stoomoven, combi-stoomoven, stoomoven met magnetron functie of een hogedruk stoomoven.

Stoomoven voordelen

Maar wat zijn de voordelen van een stoomoven?
Doordat het voedsel met behulp van stoom wordt bereid is er geen boter of vet nodig. Dit zorgt voor een magere en toch rijke maaltijd. Ook zorgt de stoomfunctie ervoor dat mineralen en vitaminen beter bewaard blijven. Dit komt ook ten goede aan de smaak en kleur. Doordat het voedsel in de stoomoven wordt bereikt is de kans op nare geurtjes klein en is de kans op het laten verbranden van uw eten nihil. Vlees en vis blijven sappig door de stoomfunctie, in tegenstelling tot de traditionele kookmethoden waarbij uw vlees of vis nog wel eens kan uitdrogen als u even niet oplet. Ook dat is direct een voordeel van een stoomoven, u hoeft minder op te letten tijdens het koken. Plaats de aardappels, groenten en het vlees of vis een voor een in de stoomoven en u heeft alles gelijktijdig klaar om op tafel te zetten. Kortom: een stoomoven geeft gemak en gezonde gerechten.

De voordelen van een Stoomoven op een rij:

• geen boter of vet nodig
• behoud van vitaminen en mineralen
• etensgeurtjes blijven beperkt
• voedsel brandt niet aan
• meerdere gerechten of ingrediënten tegelijk in de stoomoven, complete maaltijd klaar
• vlees en vis blijven sappig in plaats van uitgedroogd
• koken kost minder tijd

Zijn er dan alleen maar voordelen aan een stoomoven? Speciaal voor u hebben wij ook de nadelen van een stoomoven voor u samengevat.

Een stoomoven moet vaker en goed schoongemaakt worden na gebruik. Dit komt omdat een stoomoven na gebruik restwater overhoud. Dit kunt u het beste met een doekje verwijderen, om geen onnodig vocht in uw apparaat te laten staan. Ook kan het zijn dat verouderde stoomovens aan weerstand verliezen. Vocht heeft een aanslag op het apparaat. Tot slot is een nadeel van een stoomoven dat deze een hogere aanschafprijs heeft dan een traditionele oven. Goede stoomovens zijn bijvoorbeeld de stoomovens van Siemens of AEG. Laat u voorlichten door Uw KeukenSpeciaalzaak, welke stoomoven het beste bij u past.

 

Sous vide koken

Sous vide koken is voor de geoefende thuiskok een nieuwe uitdaging en met de juiste keukenapparatuur een must. Want wie gezond wil eten kiest naast koken met stoom, soms ook voor sous vide koken. Sous vide staat voor: onder vacuüm. Vacumeren van voedsel en dan garen in de stoomoven. De kooktechniek sous vide zorgt ervoor dat het voedsel op een gelijkmatige manier wordt gegaard, met behulp van een continue lage temperatuur.

Ook sous vide past perfect in ons drukke bestaan waar we het liefst kiezen voor gemak. Vacumeer uw voedsel, stel de tijd en temperatuur in op uw stoomoven en garen maar. U hoeft hier tussentijds niets voor te doen en dat maakt deze kooktechniek erg populair.

 

Maak het helemaal af met bijvoorbeeld de vacumeerlade van Siemens. Deze stijlvolle lade past mooi in lijn met de andere keukenapparaten zoals onder de (combi-) stoomoven. Hier kunt u zorgvuldig uw voedsel vacumeren voordat u het in de stoomoven plaatst.

Bovengenoemde kooktechnieken dragen natuurlijk bij aan een gezondere levensstijl waarbij u lekkere en gezonde gerechten op tafel serveert. Maar uiteraard is het bewaren van de ingrediënten ook van invloed op de kwaliteit en smaak. Daarom nog een speciale tip als u een nieuwe keuken wilt aanschaffen. Kies voor een koelkast met een 0 graden zone.

 

Koelkast met 0 graden zone

Een koelkast met 0 graden zone is een verrijking voor uw voedsel, maar ook voor uw portemonnee. Wist u namelijk dat zo’n 20% van alle gekochte voeding in de prullenbak beland? Vaak komt dit omdat ze niet goed bewaard worden en daardoor sneller bederven. Als u dit doorrekent komt dat neer op een jaarlijks bedrag van ca. €300,00 per persoon. Ons voorstel? Zet dit geld apart en besteedt het aan een koelkast met 0 graden zone.

Bijna alle gerenommeerde keukenapparatuur-leveranciers hebben zo’n koelkast in hun productlijn. Denk aan de AEG profresh koelkast of bijvoorbeeld de Siemens hyperFresh. Deze bestaat uit drie gradaties: hyperFresh, hyperFresh plus en hyperFresh premium. De koeltechniek in deze koelkasten is zo uitgerust dat eten langer vers blijft, tot maar liefst drie keer zo lang als een traditionele koelkast. Kiest u voor de hyperFresh premium dan kunt u instellen dat de koelkast continu op 0 oC blijft. Ook is het mogelijk om een lade in te stellen op 0 oC zodat de producten hierin zeer goed bewaard blijven. Daarnaast is er een droge zone met lage vochtigheid voor vis en vlees.