Keukenverlichting voor een stralende keuken

Keukenverlichting voor een stralende keuken

Een fijne ruimte waar geleefd mag worden komt pas echt goed tot z’n recht met de juiste verlichting. Laat een lichtplan maken voordat de definitieve ruimte is ingericht. Door te spelen met licht, ontstaat er zoveel meer sfeer. Wij vertellen u graag meer over de juiste keukenverlichting voor een sfeervolle en stralende keuken.

Lichtplan voor uw keuken

Bij een lichtplan voor uw keuken wordt er goed gekeken wat voor soort verlichting er nodig is en hoeveel lichtbronnen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. Een sfeervolle keuken vraagt iets anders dan een eenvoudig uitgelichte keuken. Bij het maken van een lichtplan voor uw keuken wordt een plattegrond van de ruimte gemaakt met daarop de lichtpunten, maar ook waar schakelaars en eventuele stopcontacten moeten komen.

Kleurtemperatuur Kelvin waarden

Bij het maken van een lichtplan wordt er rekening gehouden met de drie bovengenoemde typen verlichting. U heeft uw lichtpunten bepaald, maar wat voor kleurtemperatuur een lamp heeft, heeft een behoorlijk impact op de uitstraling. De kleurtemperatuur, de aanduiding van geel tot blauw licht (en alles wat er tussenin zit), wordt aangeduid met Kelvin (K). De Kelvin waarden kunnen we het beste laten zien aan de hand van een voorbeeld:

  • Kaarslicht is ca. 1500 K | Heel warm, geel licht
  • Gloeilamp is tussen 2600 en 2700 K
  • Halogeenlamp is tussen 2700 en 3000 K
  • TL-buis is tussen 4500 en 6500 K
  • Daglicht is tussen 5500 en 7000 K | Heel koud, wit/blauw licht

Als u lampen gaat uitkiezen, dan is het handig om te weten dat alle lampen tot 3000 K nog een warme uitstraling geven. Alles daarboven wordt koeler en gaat richting wit en blauw licht. De meest gebruikte lichtbronnen met kleurtemperaturen zijn:

  • Tot 2700 K is extra warm wit licht
  • Tussen 2700 en 3000 K is warm wit licht
  • Tussen 3001 en 4000 K is neutraal wit licht
  • Meer dan 400 K is koud wit licht


Welke keukenverlichting kiezen?

Met de juiste keukenverlichting wordt een keuken het stralende middelpunt. Maar hoe kiest u de juiste keukenverlichting? Keukenverlichting kan worden opgedeeld in drie typen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

“Met de juiste keukenverlichting wordt een keuken het stralende middelpunt.”


Basisverlichting

De basisverlichting is de algemene verlichting in de ruimte. Dit is meestal het licht dat als eerste wordt ingeschakeld als u de ruimte inloopt. Een plafondlamp of een paar spotjes gaan aan waarmee de ruimte meteen goed wordt verlicht.

Functionele verlichting

Vooral in een keuken is functionele verlichting een must. Er wordt gesneden, gebakken en gekookt. Dan is het fijn om goede keukenverlichting te hebben die het aanrecht goed verlicht. Dit kan bijvoorbeeld een hanglamp zijn boven het kookeiland, maar ook een rij spotjes in het plafond of in de bovenkasten.

Sfeerverlichting

Het eten is klaar of vrienden komen borrelen. Kortom, het is tijd om te genieten en de lichten te dimmen. De sfeerverlichting speelt een grote rol in het ‘gezellig’ maken van de ruimte. Is alle basis en functionele verlichting dimbaar, dan komt u al een heel eind. Alleen een paar wandlampen of ledstrips kunnen soms net het verschil maken waardoor de ruimte op een sfeervolle en warme manier wordt verlicht.

Keukenverlichting onderbouw

Bij keukenverlichting onderbouw hebben we het over spots die onder bovenkasten worden geplaatst. Maar ook complete ledstrips als keukenverlichting zijn erg mooi. Waar ledstrips vroeger vooral een wit, hard licht uitstraalden zijn ze doorontwikkeld. Ledstrips zijn dimbaar en kunnen met een druk op de knop, alle kleuren van de regenboog uitstralen. Het grote voordeel van ledverlichting is dat het een energiezuinige verlichting is.

Spots in de keuken

Ook spots in de keuken blijven een interessante en mooie manier om uw keuken te verlichten. Wilt u inbouwspots of mag het wat meer opvallen met mooie opbouwspots? Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en vaak dimbaar. Verwerk ze in de bovenkasten van uw keuken of laat een koof plaatsen waar de spots in verwerkt kunnen worden.


Wandlampen zijn sfeerbepalers

Heeft u er de ruimte voor? Dan zijn wandlampen echte sfeerbepalers. Van een uitgesproken wandlamp tot één die past bij de gekozen opbouwspots. Kies voor de juiste lichtbron en u krijgt een prachtig verlichte ruimte.


Meer weten over goede keukenverlichting?

Keukenverlichting is vaak een sluitpost. Met dit artikel hopen we u te inspireren om in een vroegtijdig stadium te denken aan het maken van een lichtplan. Omdat een ruimte zoveel beter tot z’n recht komt met een doordacht lichtplan. Wilt u ook graag een goed lichtplan voor uw keuken laten maken bij het uitkiezen van uw keuken? Vraag het dan aan de keukenspecialist van Uw Keukenspeciaalzaak bij u in de buurt.