Waarop letten bij aankoop koelkast?

Waarop letten bij aankoop koelkast?

Is uw koelkast aan vervanging toe? Of bent u aan oriënteren naar een nieuwe keuken en vraagt u zich af waar u op kunt letten bij de aankoop van een nieuwe koelkast? Precies daarvoor hebben wij dit handige artikel geschreven, om u op weg te helpen. Samengevat bespreken we:

 • Welke soorten koelkasten zijn er?
 • Welke koelkast is geschikt voor mij of mijn gezin?
 • Het energieverbruik van een koelkast
 • Welke functies zijn handig?

Welke soorten koelkasten zijn er?

Om te beginnen zijn er verschillende soorten koelkasten waar u uit kunt kiezen:

 • Tafelmodel koelkasten
 • Inbouwkoelkasten
 • Koel-vriescombinaties
 • Koelkasten: alleen koelen
 • Vriezers: alleen vriezen
 • Amerikaanse koelkasten
 • Wijnklimaatkasten

Afhankelijk van uw wensen kiest u voor een inbouw of vrijstaande koelkast. Zo is het mogelijk om van vrijwel alle bekende merken te kunnen tussen deze twee opties. Een inbouwkoelkast is over het algemeen net iets kleiner omdat deze letterlijk in de keuken wordt verwerkt. Het keukenfront wordt toegepast op de koelkast en/of vriezer, zodat er één geheel ontstaat in uw keuken. Een vrijstaande koelkast is imposanter, groter en soms verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hierdoor wordt zo’n koelkast een eyecatcher in uw keuken.

Wijnklimaatkasten in uiteenlopende formaten

Naast de zeer functionele koelkast (en vriezer) zijn wijnklimaatkasten enorm populair. Verschillende merken spelen hierop in door de meest uiteenlopende formaten op de markt te brengen. Van het inbouw model dat gelijke afmetingen heeft als uw oven. Tot een onderbouw model dat bijvoorbeeld prachtig wordt verwerkt in het keukeneiland. Maar uiteraard ook de vrijstaande wijnklimaatkasten zijn een lust voor het oog. En recent is daar de mini wijnklimaatkast aan toegevoegd. Deze is 30 cm breed (een gemiddeld keukenapparaat is 60 cm breed) en zorgt daarmee dat er in vrijwel iedere keuken ruimte is voor een wijnklimaatkast.

Heeft u al een beeld welke koelkast(en) u graag wilt? Dan is het handig om te beginnen met de inhoud van de koelkast. Wat is de beste grootte voor uw koelkast, gebaseerd op uw gezinssamenstelling?

Welke koelkast is geschikt voor mij of mijn gezin?

Een koelkast aanschaffen die geschikt is voor uw gezinssamenstelling. We delen de grootte van koelkasten op in drie soorten huishoudens.

Kleine huishoudens
Bent u single of woont u samen met uw partner of huisgenoot? Dan volstaat een koelkast tussen de 120 en 150L of kleiner.

Middelgrote huishoudens
Heeft u een gezin van 3 of 4 personen? Dan is een koelkast met een inhoud tussen de 150 en 250L genoeg om uw producten gekoeld te bewaren.

Grote huishoudens
Bestaat uw huishouden uit 5 of meer personen? Ga dan voor een koelkast met een inhoud van minimaal 250L.

Het energieverbruik van een koelkast

Nu u een beeld heeft hoe groot uw koelkast moet worden, is het ook handig om iets meer te vertellen over het energieverbruik van een koelkast. Een koelkast verbruikt namelijk in verhouding best wat energie als u een verouderd exemplaar heeft. Of een koelkast die u ooit kocht met een A of A+ label, leek toen een energiezuinige keuze, maar is inmiddels een behoorlijke energieverbruiker.

De energielabels zijn in 2021 herzien. Voorheen werd met A, A+, A++ en A+++ aangeduid hoe zuinig een apparaat was. Inmiddels is er weer ruimte voor groei want label B, C of D zijn ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat voorheen A+ was, is inmiddels label F.

Terug naar de werkelijke kosten voor uw portemonnee.
Heeft u een koelkast van 25 jaar of ouder dan kost dat ca. 500 kWh aan stroom per jaar. Dat is zo’n €115 per jaar. Waarschijnlijker is het dat u een koelkast heeft van ca. 8 jaar oud. Die verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar en kost daarmee ca. €80 per jaar. Een nieuwe koelkast met het oude A+++ label verbruikt nog zo’n 150 kWh per jaar en dat komt neer op ca. €35 per jaar. Dat scheelt behoorlijk. Wist u dat een koelkast met het oude A+ label 2x zoveel stroom verbruikt als een koelkast met het oude A+++ label?

Het loont dus wel degelijk om een energiezuinige koelkast te kopen, als u wilt bezuinigen op uw energierekening. En kijk dan ook goed hoeveel koelruimte u nodig heeft aan de hand van uw gezinssamenstelling. Een Amerikaanse koelkast is robuust en imposant, maar minder energiezuinig in tegenstelling tot een koel-vriescombinatie met een kleinere inhoud. En misschien heeft u eigenlijk wel genoeg aan de koel-vriescombinatie.

Welke functies zijn handig?

Door de jaren heen heeft de koelkast zich steeds verder ontwikkeld tot een complete alleskunner op het gebied van koelen. De basis functionaliteit van een koelkast mag dan wel koelen zijn, zodat producten langer en op een goede temperatuur worden bewaard. Tegenwoordig bevat de koelkast geavanceerde functies die het u nog comfortabeler maken. De meest handige en veelgevraagde functies hebben wij voor u opgesomd. Zo kunt u een goede keuze maken wat u graag wilt of niet per se nodig heeft voor uw nieuwe koelkast.

Koelkast met vershoudzone

Een koelkast met een speciale vershoudzone is ideaal om specifieke producten extra lang goed te bewaren. Er zijn grofweg drie categorieën vershoudzones, namelijk de 0-gradenzone, een vershoudzone met instelbare temperatuur en een vershoudzone met instelbare luchtvochtigheid.

0-gradenzone

In deze lade is het altijd 0 graden. Hier doen vlees, vis en groente het goed op. Uw boodschappen blijven wel 2 tot 3 keer zo lang vers als dat u ze normaal zou bewaren. Zo geniet u aan het eind van de week van verse groenten en reduceert u voedselverspilling.

Vershoudzone met instelbare temperatuur

Fruit doet het net iets beter op zo’n 2 graden boven 0. Daarom is een vershoudzone met instelbare temperatuur een uitkomst. Stel de juiste graden in voor de boodschappen die in de vershoudlade liggen, voor het optimale koelen van uw producten.

Vershoudzone met instelbare luchtvochtigheid

Mag het nog iets aangenamer voor uw boodschappen? Kies dan voor een vershoudzone met instelbare luchtvochtigheid. Met name handig voor groente en fruit dat u bewaart in deze lade(n). Groente heeft namelijk meer luchtvochtigheid nodig dan fruit. Groente blijft daardoor namelijk knapperiger en krijgt minder snel kans om te gaan rimpelen.

Koelkast met vriezer no frost

Een koelkast met vriezer en een no frost functie is ook een nuttige toevoeging. De techniek zorgt er namelijk voor dat het vocht uit de vriezer wordt gehaald waardoor er vrijwel geen ijsontwikkeling in de vriezer is. Dit scheelt behoorlijk wat momenten om de vriezer te ontdooien. Goed om te weten is dat het enige ruimte inneemt, waardoor de vriezer naar verhouding iets kleiner is dan in vergelijking met een koelkast met vriezer zonder deze functie.

Slimme koelkast

Sommige koelkasten zijn voorzien van slim. Slim omdat ze een camera bevatten. Zo kunt u op ieder moment via de app op uw telefoon kijken naar de inhoud van de koelkast. Handig als u in de supermarkt bent en twijfelt of u iets wel of niet moet meenemen.

Luxe toepassingen

Natuurlijk zijn er meer functionaliteiten die u wellicht graag wilt terugzien. Denk bijvoorbeeld aan een ijsblokjesmachine. Deze wordt vaak toegepast in een Amerikaanse koelkast. Maar ook een flexibele indeling van de koelkastdeur behoort tot de mogelijkheden.

Waarop letten bij de aankoop van een koelkast?

We hebben laten zien welke soorten koelkasten er zijn. Met welke grootte u rekening moet houden. En wat fijne extra functies zijn om het uzelf nog iets gemakkelijker te maken. Tot slot sluiten we af met een paar tips waar u op kunt letten als u een nieuwe koelkast, vriezer of wijnklimaatkast koopt.

 • Hoeveel geluid maakt uw gekozen koelkast. Staat deze in een open ruimte waar u veel bent, dan kan het vervelend zijn als een koelkast steeds aanslaat en meer geluid maakt. Vraag hiernaar bij uw adviseur.
 • Ook de grootte is van belang, hoeveel liter heeft u nodig voor uw gezinssamenstelling.
 • Hoeveel ruimte heeft u in uw keuken beschikbaar? Wilt u bijvoorbeeld graag een grote koelkast maar ook nog een vriezer en is daar geen ruimte voor? Overweeg dan om een vriezer in de schuur of in een eventuele trapkast te plaatsen. Kijk dan ook vooral wat u veel verwacht te gebruiken. Pas die keukenapparatuur toe in uw keuken zodat u dit altijd binnen handbereik heeft.
 • Wat is het energielabel van uw koelkast, vriezer en/of wijnklimaatkast? Dit speelt een rol in uw energieverbruik. Hoe zuiniger het energielabel, des te voordeliger voor uw portemonnee. Kiest u voor een koel-/vriescombinatie, realiseer u dan dat de grootte van de vriezer bepalend is voor het energieverbruik. Een vriezer moet flink koelen en verbruikt dan ook meer energie, dan een gewone koelkast.

Welke koelkast kunt u het beste kopen?

Daarom kunt u het beste een bezoek brengen aan Uw Keukenspeciaalzaak bij u in de buurt. Onze keukenadviseurs staan voor u klaar om u te helpen bij het realiseren van uw ideale keuken. En daar hoort natuurlijk ook een koelkast bij. Graag tot binnenkort!