10 grappige wijnweetjes

Wijn bewaren

Wijn bewaren nadat de fles geopend is, hoe kunt u dit het beste doen? Zodra wijn in aanraking komt met zuurstof start het verouderings-proces. Zonde, want een halfvolle fles wijn verliest sneller zijn aroma en smaak, maar met de juiste tips geniet u langer van uw geopende fles wijn.

Tips om uw wijn te bewaren:

- als u de wijn heeft geschonken, doe dan direct de kurk of dop weer in of op de fles.

- is uw fles half vol? Decanteer de wijn dan door de inhoud in een kleinere en schone fles te schenken. Er is dan minder ruimte voor zuurstof waardoor de wijn langer op smaak blijft.

- leg de wijn bij voorkeur in een wijnklimaatkast of wijnkoelkast op de juiste temperatuur.

Lees hier meer over hoelang je diverse soorten wijnen kunt bewaren.

 

Hoe lang is wijn houdbaar na openen?

Hoe lang is wijn houdbaar na openen, is een veelgestelde vraag. Dit hangt allereerst af van het soort wijn dat u wilt bewaren. Er is namelijk een verschil tussen rode, rose, witte en mousserende wijnen of champagnes.

Witte wijn bewaren
Een witte wijn die geopend is geweest kan in de koeling ongeveer 4 dagen bewaard blijven. Wel is per dag te merken dat de wijn achteruit gaat, de frisse en fruitige tonen zijn minder vol van smaak. Blijft de witte wijn langer bewaard, dan krijgt het een zure smaak. Een zoete witte wijn kan soms net iets langer worden bewaard, denk aan 5 dagen. Versterkte wijnen zoals port kunnen zelfs tot een maand na openen nog worden gedronken.

Rosé wijn bewaren
Net als de witte wijn kan rosé wijn ongeveer 4 dagen worden bewaard na openen. Ook hiervoor geldt dat het in de koeling moet worden bewaard maar dat de wijn met de dag zijn smaak een beetje verliest.

Rode wijn bewaren
Rode wijn kan ongeveer tot 2 dagen na openen nog worden gedronken. Bevat de rode wijn veel tannine dan is het mogelijk om de geopende wijnfles nog tot drie dagen daarna te nuttigen.

Champagne of mousserende wijn bewaren
Drinkt u champagne of mousserende wijn dan is er vaak iets te vieren. Kleine kans dat er iets in de fles overblijft. En dat is dan maar beter ook, want mousserende wijnen of champagne lenen zich er minder goed voor om te bewaren. Doordat het koolzuur - de bubbels - snel verdwijnen na openen, verdwijnt de smaak na één dag al.


Geur van wijn

Twijfelt u of de geopende fles wijn nog wel goed is? Probeer dan één van de volgende geuren te herkennen en u weet meteen dat het beter is om de wijnfles leeg te laten lopen in de gootsteen.

• Sterke gistgeur? Ruikt de wijn erg naar gist dan kunt u het beter weggooien. Rode wijn heeft altijd een klein beetje de geur van gist, maar teveel gist verpest de smaak.

• Een azijnachtige geur? Dan heeft de wijn een te hoge zuurgraad en is niet meer goed.

• Ruikt de wijn naar een kelderlucht of zwavelgeur? De wijn is dan verkeerd gebotteld dus zonde maar helaas, niet meer drinken.

 

Wijntemperatuur

De juiste temperatuur voor een fles wijn hangt van een aantal dingen af. Algemeen bekend is dat een witte wijn koel wordt geserveerd en een rode wijn op kamertemperatuur. Maar wat is de ideale temperatuur per type wijn?

Temperatuur witte wijn
De juiste temperatuur voor een lichte witte wijn is tussen de 7 en 10 graden. Fruitsmaken komen op die manier goed naar voren. Heeft u een vollere witte wijn of bijvoorbeeld een houtgerijpte witte wijn dan is tussen de 12 en 14 graden aan te raden.

Heeft u een mousserende of dessertwijn, houdt dan 6 tot 8 graden aan. Dergelijke wijnen worden plakkerig bij een hogere temperatuur en bubbels worden een beetje lafjes. Legt u uw fles in de koelkast - die gemiddeld vaak staat ingesteld op 4 graden - haal deze er dan een kwartiertje voordat hij wordt geserveerd uit. Dan is de fles op de juiste temperatuur.

Temperatuur rode wijn
Voor de juiste temperatuur voor een rode wijn wordt altijd kamertemperatuur aanbevolen. Alleen denken wij Nederlanders dan aan 20 tot 22 graden. Dit is een tikje te warm voor een rode wijn. Het beste kunt u uw rode wijn in een wijnklimaatkast bewaren op 16 of 17 graden. Gaat u de wijn serveren, dan warmt het in het glas nog iets op waardoor het op de ideale temperatuur uitkomt tussen de 17 en 19 graden.

 


Een goede combinatie van wijn en spijs kan soms een uitdaging zijn. Helemaal voor tijdens de feestdagen, wanneer u wilt uitpakken voor familie en vrienden, kunt u misschien wel wat hulp gebruiken.

Maak gebruik van dit handige schema met wijn en spijs combinaties. Hierin staan de algemene wijn categorieën met enkele voorbeelden, maar ook diverse soorten eten, welk soort glas daarbij hoort en op welke temperatuur u de wijn het beste kunt serveren.

 

10 grappige wijnweetjes en -tips


#1 Ontkurken zonder kurkentrekker
Heeft u een fles met kurk, maar geen kurkentrekker binnen handbereik? Geen probleem want met deze tip wordt het een koud kunstje om uw wijnfles te ontkurken.U heeft nodig: een theedoek en een pollepel.

Aan de slag:
Leg de theedoek over de hals van de fles en druk met de steel van de pollepel de kurk naar beneden. Wel een beetje kracht zetten en plop, de kurk schiet in de fles. Advies is wel om de fles wijn diezelfde avond te serveren omdat het anders naar kurk kan gaan smaken als deze lang blijft dobberen.

#2 Maak wijn IJsblokjes
Heeft u een beetje wijn over? Niet weggooien! Maak er ijsblokjes van. Heeft u een mooie zomerse dag? Voeg dan deze ijsblokjes toe om uw witte wijn te koelen (gelijk aan de wijn die geserveerd wordt) of voeg de rode wijn ijsblokjes toe tijdens het koken van bijvoorbeeld stoofvlees. Nog beter is het om deze enigszins te laten smelten zodat het vlees niet schrikt.

#3 Witte wijn van blauwe druiven
Wist u dat blauwe druiven ook gebruikt worden voor het maken van witte wijn? De blauwe schil wordt dan zo snel mogelijk verwijderd, hierdoor kleurt de wijn niet rood. Dit verklaart ook het kleurverschil met een rode wijn. Hiervoor worden altijd blauwe druiven gebruikt, inclusief de schil.

#4 Hoeveel druiven gaan er in een fles?
Voor één fles wijn worden gemiddeld 700 druiven verwerkt. Dit komt neer op zo’n 125 druiven per glas. Vandaar altijd die enorme wijnvelden.

#5 Wijnfontein
Heeft u plannen om naar Italië op vakantie te gaan in de buurt van Rome? Ga dan zeker naar het plaatsje Caldari di Ortona. Hier staat namelijk een wijnfontein die 24/7 wijn spuwt en waar u gratis een glaasje van mag drinken.

#6 Proost op iemands gezondheid
Waarom proosten op iemands gezondheid met wijn? De oorsprong hiervan ligt in Griekenland. Vroeger nam de gastheer de eerste slok van de wijn om aan te geven dat deze niet vergiftigd was. Zo konden zijn gasten onbezorgd van hun wijn genieten.

#7 Holte in de fles
Vroeger werden wijnflessen met de mond geblazen. Om te voorkomen dat een fles niet kon omvallen werd een holte in de bodem van de fles gevormd. Zo werd de onderkant niet bol, bleef de fles stevig staan en werd deze er zelfs sterker van.

#8 Vorm van het glas
De vorm van een wijnglas is niet alleen van esthetisch belang, het is ook belangrijk om de wijn goed te kunnen ruiken. Daarom is het meest ideaal om te kiezen voor tulpvormige wijnglazen. De geur blijft dan meer hangen. Draai even met uw glas waardoor geuren beter loskomen en geniet met volle teugen.

#9 Wijnglas in de hand of op tafel?
Wist u dat zodra we ons glas in de hand vasthouden, we ook meer wijn (laten) inschenken? Maar liefst 12% meer, dan wanneer we het glas op tafel hebben staan.

#10 Witte wijn schenken we meer
Hoeveel wijn schenkt u in uw wijnglas? Het is gebleken dat de kleur van de wijn bepalend is voor de hoeveelheid die we schenken. In het geval van witte wijn wordt er namelijk 9% meer in het wijnglas geschonken als we dit vergelijken met rode wijn. De verklaring hiervoor is dat rode wijn beter zichtbaar is in het wijnglas in tegenstelling tot witte wijn. We stoppen dan eerder met het schenken van rode wijn.