Blog voor wijnliefhebbers

Wijnklimaatkast, wijnkoelkast
of koelkast met wijnrek?

Keukentips voor wijnliefhebbers

Bent u een wijnliefhebber en wilt u weten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een wijnklimaatkast? Of wilt u praktische tips voor het schoonmaken van uw wijnglazen? Lees er alles over. Eerst leggen we kort het verschil uit tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast.

 

Het verschil tussen een
wijnklimaatkast en wijnkoelkast


Wat is het verschil tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast? In een wijnkoelkast is het alleen mogelijk om te koelen. In een wijnklimaatkast is het ook mogelijk om de wijn te verwarmen. Een wijnkoelkast wordt in de regel eerder gebruikt om direct de wijn te serveren. In het geval van een wijnklimaatkast is dat ook mogelijk maar is het apparaat er daarnaast beter op ingesteld om wijn voor een langere termijn te bewaren onder de juiste omstandigheden.

 

Wijn bewaren

Wijn bewaren in huis kan op verschillende manieren. Steeds vaker wordt er gekozen voor een wijn-klimaatkast. Daarom geven wij een aantal tips waar u kunt letten bij uw keuze voor een wijnklimaatkast, maar eerst stellen wij u een aantal vragen.

Hoeveel flessen wilt u bewaren?

Bent u een groot wijnliefhebber en drinkt u regelmatig met vrienden een goed glas wijn of drinkt u zo nu en dan wijn? In een compacte wijnkoeler gaan maximaal 15 wijnflessen, een grotere wijnkast biedt ruimte voor veel meer flessen. Denk dan aan wijnklimaatkasten met ruimte tot zelfs 100 wijnflessen!

Wilt u temperatuurzones in de wijnklimaatkast?
Wilt u een wijnklimaatkast met 2 zones of misschien zelfs meer? Bent u meer een rode of witte wijnliefhebber of beiden? Denk in het laatste geval na of u behoefte heeft aan een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones. Zones in uw wijnklimaatkast kunnen dan afzonderlijk van elkaar worden ingesteld, voor de ideale omstandigheden om uw wijnen te bewaren.

Lees hier meer over de verschillende wijn temperaturen.

Kiest u voor een vrijstaande of inbouw wijnklimaatkast?
Gaat u voor een inbouw wijnklimaatkast die wordt opgenomen in het lijnenspel van uw keuken? Of kiest u liever voor een vrijstaande wijnklimaatkast, een echte eyecatcher.

Welk design voor uw wijnklimaatkast?
Vergeet niet de uitstraling van de wijnklimaatkast. Het design van een wijnklimaatkast in tegenwoordig in verschillende uitvoeringen mogelijk. Wat dacht u van een RVS of juist een zwarte omlijsting, zodat het een geheel vormt met de rest van uw inbouw keukenapparatuur.

Belangrijke eigenschappen van een wijnklimaatkast

Heeft u een idee gekregen op basis van bovenstaande tips? Dan leggen wij u graag de belangrijkste eigenschappen van een wijnklimaatkast uit.

Constante temperatuur
Een wijnklimaatkast houdt een constante temperatuur aan. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van de wijn en is lastiger te realiseren in een koelkast die regelmatig wordt geopend. Tip: maak het een wijnklimaatkast niet onnodig moeilijk door het bijvoorbeeld bij een radiator te plaatsen.

Luchtcirculatie
Goede luchtcirculatie in een wijnklimaatkast is van groot belang voor de luchtkwaliteit in de kast. Wijn dat wordt bewaard in een wijnfles met kurk ‘ademt’ door de kurk. Nare geurtjes worden door een goed ventilatiesysteem vermeden en krijgen geen kans om invloed uit te oefenen op de kwaliteit van de wijn.

Luchtvochtigheid
Naast geur is ook de luchtvochtigheid van belang. In het geval van een wijnfles met kurk, moet de kurk vochtig zijn om niet af te brokkelen. Als de kurk te droog wordt, krimpt het waardoor er zuurstof bij de wijn komt. De ideale luchtvochtigheid in een wijnklimaatkast ligt tussen de 55% en 80%.

Trillingsvrij
Een wijnklimaatkast is zo ontworpen dat het lichte trillingen kan opvangen. Wijn kan op deze manier rusten en rijpen. Tip: bewaar uw flessen wijn nooit onder een trap vanwege de trillingen!

UV-filter in glazen deur
Wijn zit meestal in een groene of bruine fles omdat het UV licht hier minder invloed op kan uitoefenen. Toch wordt niet alle UV tegengehouden door een groene of bruine fles. Daarom is het goed om te kiezen voor een wijnklimaatkast met een UV-filter verwerkt in de glazen deur. De LED-verlichting die wordt toegepast in een wijnklimaatkast heeft geen invloed op de wijn en is erg zuinig in gebruik. Zo kunt u genieten van een sfeervolle, goed uitgelichte wijnvoorraad in uw keuken.

Handige functies voor wijnklimaatkast
Veel wijnklimaatkasten beschikken over slimme functies. Wat dacht u van een slot op uw wijnklimaatkast waardoor iemand niet per ongeluk uw bijzondere wijn uit de klimaatkast kan pakken. Een andere praktische functie is een alarm dat afgaat zodra de deur te lang geopend is.

 

Wijnrek koelkast

Een wijnrek in de koelkast is ook een optie, in plaats van een wijnklimaatkast. Heeft u een compacte keuken en net niet genoeg ruimte voor een wijnklimaatkast? Een wijnrek in de koelkast kan dan uitkomst bieden. Siemens heeft bijvoorbeeld de iQ500 integreerbare koel-/ vriescombinatie met wijnrek. Ideaal om uw wijnflessen efficiënt te bewaren.

 

U heeft nu een idee van de mogelijkheden om uw wijn goed te bewaren. Maar als u heeft genoten van een glas heerlijke wijn, hoe maakt u uw wijnglazen dan schoon?

Wijnglazenrek vaatwasser

Bang om glazen in de vaatwasser te doen? Met deze tip kunt u veilig uw wijnglazen in de vaatwasser plaatsen. Ga voor een wijnglazenrek voor de vaatwasser. Dit biedt extra ondersteuning voor uw wijnglazen waardoor u niet bang hoeft te zijn dat ze omvallen als u de vaatwasser sluit. Siemens heeft bijvoorbeeld de handige Glass Secure wijnglazenhouder voor de vaatwasser ontwikkeld. Een perfecte wijnglazenhouder die voorkomt dat u gerinkel in uw vaatwasser hoort.

Een mooie ontwikkeling van AEG is de AEG vaatwasser met SoftGrip en SoftSpikes. Uw glazen worden goed vastgehouden zodat ze niet beschadigen. De ComfortRails van AEG zorgt voor een soepele beweging als u de mand in de vaatwasser schuift. Hierdoor vallen uw glazen niet om, ideaal voor u als wijnliefhebber!