Keuken samenstellen

Keuken samenstellen

Uw KeukenSpeciaalzaak heeft misschien wel het grootste assortiment keukens in Nederland. Als u daar binnenkomt valt er een wereld aan keukens om te ontdekken. Zo zijn er tientallen apparaten, honderden grepen, duizenden kleuren en honderden materialen om uit te kiezen!

Waar let u nou op bij het samenstellen van een keuken? Wij geven de belangrijkste tips mee voor het samenstellen van uw droomkeuken. Verwacht functionele en trend tips zodat u goed voorbereid op zoek kunt naar uw ideale keuken.

Beschikbare keukenruimte en -budget

Het ligt voor de hand maar ons advies is: 'ken niet alleen de beschikbare ruimte voor de keuken maar ook de beschikbare ruimte voor uw budget’. Als uw keukenideeën concreet worden, is het prettig voor alle partijen om te weten waar iedereen staat. Wat zijn de afmetingen van de ruimte waar de keuken wordt geplaatst? Neem een plattegrond mee met de afmetingen zodat uw keukenspecialist mee kan denken en wellicht tot verrassende ideeën kan komen waar u zelf nog niet aan had gedacht. Natuurlijk speelt uw budget de belangrijkste rol bij het samenstellen van uw keuken. Deel uw wensen en maak uw budget kenbaar zodat uw wensen (zoveel mogelijk) kunnen worden gerealiseerd.

Indeling van de keuken

De indeling van de keuken moet niet alleen praktisch maar natuurlijk ook mooi zijn. Een keuken is steeds vaker eenstatement in ons huis. Een goede keuken bestaat uit vijf cruciale onderdelen.

Werkruimte
Er is voldoende werkruimte in de keuken, hoe compact een keuken ook mag zijn. Er moet ruimte zijn om een lunch of diner voor te bereiden.

Spoelen
In iedere keuken hoort een spoelgedeelte te zijn. Een spoelbak met keukenkraan en in een luxere versie zelfs een kokend water kraan. Spoel uw groenten of vul een pan met water voor het koken van de pasta.

Koken
Uiteraard is een keuken geen keuken zonder kookzone. Denk aan een fornuis of kookplaat. Bij voorkeur is er werkruimte naast de kookzone om op die manier efficiënt te werken.

Koelen
Een koel-vriescombinatie is onmisbaar in een keuken. In een grote keuken heeft u wellicht ruimte voor een grote koelkast en separate vriezer.

Opbergen
Tot slot wilt u voldoende opbergruimte in uw keuken hebben. Ga daarom logischerwijs na hoeveel apparaten u graag in uw keuken wilt toepassen. En hoeveel ruimte u daarmee overhoudt voor opbergruimte. Wellicht heeft u een bijkeuken in uw woning waardoor de kasten in uw keuken minder belangrijk zijn en u daardoor toch kunt kiezen voor die wijnklimaatkast.

Keukenopstelling

Op basis van de indeling van de ruimte heeft u vast al goed voor ogen wat voor keukenopstelling u het liefste wilt. Gaat u bijvoorbeeld voor een kastenwand met kookeiland of een l-vormige, u-vormige of rechte keuken? Voor ieder type keukenopstelling valt wat te zeggen. Ondanks dat u misschien al heel helder heeft welke keukenopstelling uw voorkeur heeft, kunt u uw plattegrond laten zien aan uw keukenspecialist. Misschien kan hij of zij u op een origineel - en nog beter - idee brengen. Een idee dat bijdraagt aan functionaliteit en de juiste uitstraling. Durft u zich te laten verrassen?

Werkblad

De keuze van een werkblad is - samen met de keuze voor uw keukenapparatuur - één van de belangrijkste bij het samenstellen van uw keuken. Uw werkblad krijgt het namelijk nogal te verduren met alle materialen die hierop worden geplaatst en gebruikt. Tegenwoordig zijn de meeste keukenbladen hitte-, vlek- en krasbestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Maar het ene blad heeft net iets andere eigenschappen dan het ander. De meest gebruikte materialen voor een keukenblad zijn kunststof, beton, hout, keramiek, composiet, rvs of natuursteen. Wilt u graag uw warme pannen gewoon op het aanrecht kunnen zetten? Weet dan dat dit niet mogelijk is met een kunststof keukenblad. Verdiep u goed in de mogelijkheden en eigenschappen van de werkblad materialen of ga langs bij uw keukenspecialist.

Naast de materiaalkeuze kunt u natuurlijk ook kiezen voor een bepaalde dikte van een werkblad wat direct impact heeft op het design van de keuken. Kiest u voor een minimalistisch en elegant dun blad of voor een robuust en stoer dikker keukenblad?

Keukenapparatuur

Als er mag worden gesproken over een minimale keukenapparatuur-set, dan hebben wij het over een koelkast, kookzone, oven en vaatwasser. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk op het gebied van keukenapparatuur. Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor een warmhoudlade, een wijnklimaatkast en een extra oven. Ga na wat voor u echt belangrijk of van toegevoegde waarde is voor uw keuken. En kijk natuurlijk ook naar uw keukenruimte. Heeft u voldoende opbergruimte als u voor extra inbouwapparaten kiest?

En vergeet natuurlijk niet dat al die apparaten moeten worden aangesloten. Zijn uw huidige groepen in de meterkast hier goed voor ingericht? En zijn de aansluitingen voor water en eventueel gas ook op de juiste plek aanwezig? Dit scheelt u namelijk veel geld en gedoe als u dit van te voren goed in kaart brengt.

Op basis van de allerbeste prijskwaliteitverhouding zijn wij een samenwerking aangegaan met 3 van de grootste apparatuur-leveranciers: Miele, Siemens en AEG. Met deze ‘Beste Keus’ betaalt u altijd de beste prijs voor de beste apparatuur.

  

Design keukenkasten

Tot slot kiest u uw favoriete design voor de keukenkasten. Wilt u graag een strakke moderne keuken of liever een klassieke of landelijke keuken met kaderdeuren? Of kies voor een fenix afwerking waarbij een matte look ontstaat met als bijkomend voordeel dat vingerafdrukken hierop nauwelijks zichtbaar zijn. En dan rest alleen nog de kleurkeuze van de keukenkasten. Gaat u bijvoorbeeld voor een traditionele witte keuken, de sfeervolle zwarte keuken of de landelijke houten keuken?

 

Greep of greeploos?

En wanneer gaat u voor een greeploze keuken of een keuken met greep? Een keuken met grepen kan een unieke uitstraling krijgen doordat er voor bijzondere of robuuste grepen wordt gekozen. En er is geen techniek nodig om uw keukenkasten te openen waardoor een keuken met grepen in de regel vaak goedkoper is dan een greeploze keuken. Een greeploze keuken oogt vaak strakker en optisch groter doordat de kasten niet worden onderbroken. Ook is het schoonmaken gemakkelijker vanwege de gladde fronten.

 

Uw ideale keuken samenstellen?

Wilt u meer weten over het samenstellen van uw keuken? Hopelijk bent u iets wijzer geworden maar wellicht heeft u toch nog vragen of loopt u tegen zekere uitdagingen aan? Kom dan langs bij uw keukenspecialist in de buurt en wij helpen u graag met het finetunen en realiseren van uw keukenwensen